piątek, 10 lipca 2015

Skład soku noni

Liczni badacze, m. in. Zenk i współpracownicy, wyizolowali składniki owocu noni oraz stwierdzili, że jest on bogatym źródłem antrachinonów. Leistner wyizolował alizaryne, robiadun, nordamnacanthal, morindone i lucidin z hodowli zawiesin komórkowych Morinda citrifolia. W hodowlach tych najbardziej obfita antrachinową pochodną buła morindone. Inoue i współpracownicy, stosując podobną metodę, wyizolowali oraz określili 6 nowych antrachinonów z noni. Ze sproszkowanych korzeni Morinda citrifolia, Rusia i współpracownicy wyizolowali 7-hydroksy-8-metoksy-2-metyloantrachinon. Obfitośc antrachinonów w noni wyjaśnia, w jaki sposób owoce i korzenie dostarczały Hawajczykom żółtych i czerwonych farb, ponieważ sam antrachinon jest ważnym surowcem do wyrobu kadziowych barwników. Oprócz antrachinonów, z liści Morinda Citrifolia wyizolowano beta-sitosterol (roślinny sterol) i kwas ursolowy. Olej z niason owocu zawiera 6,8% kwasu rycynolowego. Oto główne składniki soku noni:
  1. System prokseronina - kseronina
  2. Skopoletyna
  3. Damnacanthal
  4. Asperulozyd
  5. Różne antrachinony
PROKSERONINA Z ananasu a dokładniej z jego ekstraktu - bromelainy, dr Heinicke odkrył substancje, którą nazwał prokseroniną, która w połączeniu z innymi substancjami w obecności enzymu prokseroninazy tworzy alkanoid kseroninę. Dr Heinicke był niezwykle podekscytowany odkryciem cennej substancji. Jednak nie wiedział jeszcze, jak działa prokseronina i jaki to ma związek z bromelainą. Dopiero dalsze prace z ekstraktem noni ostarczyły informacji, które pozwoliły doktorowi Heinicke i innym naukowcom stworzy lepszy obraz tego, jak działa prokseronina. Prokseronina jest jedną z kluczowych substancji, potrzebną organizmowi do produkcji kseroniny - głównego czynnika odpowiedzialnego za imponujący wachlarz terapeutycznych zdolności noni. Kseronina, poprzez szereg biochemicznych procesów, pomaga nieprawidłowo funkcjonującym komórkom w podjęciu normalnych funkcji, oraz wspiera zdrowe komórki w zarządzaniu ich prawidłowym zachowaniem! Jej aktywnośc na poziomie komórkowym pozwala organizmowi odnieśc korzyści w różny sposób. Dr Heinicke odkrył, również, że największym dotąd zbadanym źródłem prokseroniny jest owoc noni. KSERONINA - najlepszy przyjaciel komórki Kseronina działa w komórce na poziomie molekularnym. Istnieją pewne hipotezy, które mogą służyc za przewodnik w planowaniu dalszych doświadczeń. Te hipotezy, oparte są zarówno na wynikach klinicznych badań z użyciem pigułek bromelaniny, jak i na określonej liczbie doświadczeń labolatoryjnych i zwierzęcych, wykonywanych z czystą kseroniną. Implikacją jest, że głównym zadaniem kseroniny jest regulowanie sztywności i kształtu specyficznych białek. Ponieważ białka te mają różne funkcje, mamy do czynienia z użyteczną klinicznie sytuacją, w której podawanie jednego prostego leku wywołuje niewiarygodnie szeroki zakres fizjologicznych odpowiedzi. Wpływ jaki kseronina wywiera na daną osobę zależy od tego, które tkanki tej osoby mają suboptymalny poziom kseroniny. W ten sposób kseronina może łagodzi pewne podzespoły prawie każdej znanej choroby. Jednak dla żadnej rzeczywistej choroby kseronina nie będzie panaceum. Niektórzy badacze twierdzą, że każda tkanka posiada komórki, zawierające białka, które maja miejsca receptorowe do absorpcji i wiązania kseroniny. Niektóre z tych białek są bierną formą enzymów, które do aktywacji wymagają adsorpcji kseroniny. W ten sposób kseronina, poprzez zamianę systemu ludzkich prokolagenaz do specyficznych proteaz, szybko i bezpiecznie usuwa martwą tkankę z oparzeń. To z tej przyczyny wyciąg z aloesu, bromelanina, i sok z noni są tak skutecznym lekiem na oparzenia. Inne białka po reakcji z kseroniną, stają się potencjalnymi miejscami receptorowymi dla hormonów. W ten sposób można wyjaśnic korzystny wpływ żeń-szenia, bromelaniny i noni na ogólne samopoczucie, ponieważ prawdopodobnie jest to związane z zamianą przez kseroninę pewnych białek receptorów mózgowych w aktywne miejsca dla adsorpcji endorfin - "hormonów dobrego samopoczucia". TLENEK AZOTU Inną substancją związaną z korzyściami zdrowotnymi noni, jest tlenek azotu (NO), który najczęściej kojarzony jest jako jeden ze składników smogu. Jednak można o niej powiedziec wszystko, tylko nie to, że jest substancją zanieczyszczającą. W ciągu kilku ostatnich lat, badacze odkryli liczne rewolucyjne nowe dane dotyczących NO i faktu, jak jest on niezbędny w organizmie. Chociaż noni nie zawiera tlenku azotu, wykazano w badaniach labolatoryjnych, że stymuluje organizm do jego produkcji. Przyjrzyjmy się różnym zadaniom, które jak wykazano tlenek azotu wykonuje wewnątrz ludzkiego organizmu:
  1. rozszerza tętnice, tym samym odpowiada za prawidłowy poziom ciśnienia krwi,
  2. powodując rozkurcz ścian naczyń, zapewnia również odpowiedni dopływ krwi do serca. Zapobiega w ten sposób bólom wieńcowym, które są efektem niewystarczających dostaw utlenowanej krwi do serca,
  3. jest silnym wyłapywaczem wolnych rodników, który chroni przed utlenieniem cholesterol w lipoproteinach o niskiej gęstości,
  4. zmniejsza zdolnośc płytek do agregacji, obniżając w ten sposób ryzyko zawału serca, lub mózgu,
  5. zwiększa napływ krwi do penisa, nasilając erekcje, tym samym przyczyniając się do bardziej przyjemnego życia seksualnego,
  6. jest używany przez różne komórki układu immunologicznego, jako pewien rodzaj "broni", służący do zabijania obcych bakterii, wirusów i komórek nowotworowych,
  7. zwiększa dopływ krwi do mózgu oraz jest używany przez mózg do zapisu długoterminowej pamięci,
  8. pełni rolę neuroprzekaźnika, który pozwala na skuteczną komunikację pomiędzy komórkami nerwowymi w organizmie a mózgiem,
  9. regulując systemowe ciśnienie krwi, może również kontrolowac podwyższone ciśnienie krwi w okresie ciąży, stan, który zagraża zarówno matce jak i dziecku,
  10. bierze udział w regulacji sekrecji insuliny przez trzustkę, w efekcie zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy i może kontorlowa jej przebieg,
  11. stymuluje organizm do uwalniania niezwykle ważnego ludzkiego hormonu wzrostu HGH, który zwiększa beztłuszczową masę ciała i gęstośc kości oraz jest kluczem do długowieczności.
SKOPOLETYNA Skopoletyna, kolejny promujący zdrowie składnik noni. Po jej odkryciu, naukowcy sugerowali, że skopoletyna z noni prawdopodobnie odgrywa kluczową rolę w regulowaniu ciśnienia krwi. Sugerowano również, że skopoletyna mogłaby w synergistyczny sposób wspierac adaptogenny wpływ noni: jeśli ciśnienie tętnicze krwi byłoby zbyt wysokie, pomoże je obniżyc, a jeśli jest zbyt niskie, może je podwyższyc. SEROTONINA Zawarta w soku noni serotonina jest neuroprzekaźnikiem obecnym u wielu roślin i zwierząt. W ludzkim organizmie, wysokie poziomy 5-HT znajdują się w płytkach krwi, w przewodzie pokarmowym i w mózgu. Wydaje się, że serotonina odgrywa znaczącą rolę w różnych ludzkich funkcjach, takich jak sen, regulacja temperatury, głód i zachowanie seksualne. Co więcej serotonina była zamieszana w takie stany patologiczne, jak migrenowe bóle głowy, depresja czy choroba Alzheimera. Podtypy receptorów serotoniny budzą wiele zainteresowań z powodu ich różnorodnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. DAMNACANTHAL Innym składnikiem noni, odpowiedzialnym za przynajmniej kilka obiecujących właściwości leczniczych roślin, jest damnacanthal. Powszechnie zaakceptowano fakt, że noni ma potężny wpływ na wzrost guzów i komórek nowotworowych, można więc założy, że odgrywa ona znaczącą rolę w tym procesie. Naukowcy odkryli, że damnacanthal, poprzez sygnały regulacyjne, był w stanie skutecznie hamowac aktywnośc nowotworową w pewnych typach ludzkich nowotworów, m. in. w raku płuc, okrężnicy, trzustki i różnych postaciach białaczek. Innymi słowy, naukowcy sygnalizowali, że prawdopodobnie damnacanthal obecny w soku noni zachęca komórki nowotworowe do "uwierzenia", że są w rzeczywistości zdrowymi komórkami, tym samym zatrzymując lub przynajmniej zwalniając przyspieszone rozmnażanie się tych komórek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz