piątek, 10 lipca 2015

Liofilizacja noni

Dlaczego tak, ważny jest proces liofilizacji? Proces liofilizacji, jest procesem suszenia produktów żywieniowych w niskiej temperaturze, dzięki czemu, ich substancje czynne, oraz aminokwasy zachowują swoją pełną aktywność, tak jak w świeżym produkcie. Jest to technologia zapewniająca najwyższą jakość produktów zachowując dokładny smak, zapach, aromat, barwę oraz strukturę produktu. W porównaniu do innych technik na przykład do pasteryzacji. Produkt zachowuje swoją strukturę, przez co aminokwasy zawarte w produktach nie są uszkodzone. W procesie pasteryzacji natomiast wspomniane aminokwasy ulegają uszkodzeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Uszkodzenie aminokwasów wpływa na przyswajalność substancji odżywczych z produktu przez nasz organizm. Porównując więc oryginalny sok noni, możemy śmiało rzec, że między noni liofilizowanym, a pasteryzowanym jest kolosalna różnica w przyswajaniu przez nasz organizm, oraz w bogactwie zachowanych w nim składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz